söndag 19 oktober 2008

Höstpyssel i trädgården..
Visst är det så att det inte är lika roligt att påta i jorden på hösten som på våren? Men det är ju så att om man har varit idog och planterat en massa växter i stora krukor som står på grusgången och lite varstans så måste man på ett eller annat sätt få bort dom när hösten kommer, det går ju an med växter som det bara är att slänga rätt i komposten, rätt skönt faktiskt, men så kommer man till alla dessa krukor som antingen skall sättas ner i källaren för vinteride: Afrikas blå lilja, Änglatrumpeter och eventuellt några vackra och värdefulla pelargoner. De tyngsta måste jag ha hjälp med att få ner, de är så tunga. Sedan så kommer man till krukorna med vackra och värdefulla rosor som man bara inte har kunnat vara utan på någon utställning eller fin handelsträdgård och en underbar fjärilsbuddleja som har varit min glädje hela sommaren, vet inte hur många kort jag har tagit på den med diverse flygfän , fjärilar i alla varianter och stora loja humlor, jag slutar aldrig att förundras över dessa underbara djur.

Nåväl de skall ner i jorden och det är inte utan att jag just nu har lite ont i ryggen av allt grävande.

Sedan så kommer vi till det som skall upp ur jorden , nämligen Dahlior, Montbretsia och Gladiolus. Fick några underbara orange pompomdahlior och montbretsia av makens moster i fjol, och de har blommat underbart hela sommaren, men idag fick de komma upp och skall ligga och torka någon dag innan de skall ner i källaren de med.

Men visst är det skönt när man är så där härligt trött i hela kroppen och framför allt så känner man sig så himla nöjd. Krukorna står kvar och skall väl plockas ner i ladugården vad det lider, räknade för skoj skull hur många de var i somras och slutade vid 75 st.
Änglatrumpeterna är nya för i år, jag har lite olika varianter. En som är helt gul med härliga vippiga klockor, sedan så kommer en vit, av samma sort som den gula tror jag, och därefter en roströd som ser ut som en lång strut och sist den som är vackrast tycker jag, den är gul mot basen och orange ut mot spetsen, sedan har jag tre som ej har börjat blomma än, så jag får väl se nästa år vad det blir för färger.

Igår var jag och min mamma vid en handelsträdgård som heter Rödbo Plantor, den ligger utanför Kungälv, där blev det ett nytt äppleträd av sorten Aroma och en ny variant av Lavendel, den var helt vit och såg helt oemotståndlig ut, så den fick följa med hem den också. Det är verkligen en plantskola jag kan rekommendera, de har alltid väldigt bra kvalitet på sina växter och de flesta sommarblommor de säljer har de drivit upp själva, men nu var säsongen över och de stänger nästa helg. På tal om fina och bra affärer så har vi en annan liten pärla i Kungälv, nämligen Fröken Ros, det är en sådan där affär som man bara kan gå in i och känna sig helt lycklig av alla dofter och vackra arrangemang, Camilla som äger den är också en jättego tjej, kan rekommenderas för ett besök.

Må så gott önskar Torprosen

2 kommentarer:

Tant Kofta sa...

Kära Torpros!
Man får lov att träna sig på att vara måttfull. 75 krukor är alldeles för mycket.
med hälsningar från Koftan som aldrig överdriver eller tar i för mycket.

Stenhålt sa...

Jag är 20 år yngre än dig och slutade på 47 krukor i år. Jag har varit värre men blir ändå orolig för vart jag ska sluta.... Kram din äldsta......