onsdag 15 oktober 2008

Jullängtan...Glöggrecept..

Är ni som jag att ni börjar att längta till jul redan nu, jag vet att det är tidigt men så snart alla tidningar börjar med sina julnummer så är jag helt såld, köper varenda tidning i ämnet och fullkomligt frossar i dom, helst skall det vara tidningar som Lantliv,Sköna hem osv, dessutom brukar jag slå till med någon engelsk variant som Country Home.
Det värsta är att jag fullkomligt älskar den engelska lantstilen, den franska och den danska....
Listan kan bli lång, allt som är lantligt och lite gammaldags kan jag gå i gång på så det står härliga till, och det värsta är att jag tror att jag skall fixa till det så att det ser ut som i de tjusiga magasinen och helst vill jag börja med en gång.

Brukar ha adventskaffe för mina nära och kära och då skall det ju alltid vara mycket hembakat så klart, helst nya och krångliga recept, dessutom så skall hela huset vara nystädat och julpyntat(jodå), utanför skall det så vara gullat med mossa och diverse hemgjorda kransar och girlanger. Hemgjord glögg skall det oxå vara, köpte svagdricka idag på Maxi när jag handlade, den skall sättas i dagarna så att den blir klar i tid, brukar bli jättegod!


Tar alltid en ledig dag före första advent och grejar iordning allting, så när julen börjar närma sig så är det rätt lugnt, jag behöver bara göra en sista städning+all julmat också, men det är en annan historia.

Mina barnbarn och jag har omkring Lucia en traditon på att baka lussekatter vilket uppskattas lika mycket av mig som av de små liven, de går in för det med liv och lust och nåde om de inte får med sig rätt antal lussekatter hem som de har gjort. I år får nog lille M, 2,5 år vara med för första gången, det skall börjas i tid...


Här kommer receptet på Dunderglöggen:

5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära ca 5 cm
1 kanelstång
1-2 paket russin (2 pkt -500g)
2,5 kilo socker

Blanda allt i en 10 litershink, rör runt så jästen löser upp sig. täck med plastfolie som du gör små hål i - och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst 3 veckor, gärna sex. Underbar doft kommer att fylla ditt hus.

Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. Brukar hälla om efter några dagar och se till att "grumset" i botten inte följer med.

Värm och njut, den är både stark och god.


Ha det så gott och dröm ljuva (jul)drömmar...

Torprosen




1 kommentar:

Stenhålt sa...

Har oxå köpt svagdricka idag. Hoppade över glöggen förra året och ångrade det så klart. I år ska det bli ordning igen!!! Kram